Twitter gaat sneller dan voorlichters…

Dat met Twitter het nieuws snel de wereld rondgaat, wisten we natuurlijk al. Toch is het redelijk confronterend als het nu eens niet een vliegtuigramp betreft, maar gewoon nieuws over/uit je eigen instelling. De afgelopen twee weken was het zeker drie keer raak (gelukkig niet van rampkaliber overigens). Hieronder drie mooie voorbeelden uit mijn praktijk van hoe Twitter sneller schiet dan wij voorlichters/officiële TU Delft-nieuwsbronnen:

@paulhekkert: ‘woehoeeeeeeeeeee, I got it!!! #vici #nwo #tudelft’
NWO maakt de nieuwe ronde VICI-toekenningen officieel pas 2 februari bekend, 2011 dus. Ze hadden een redelijk streng ’embargo-achtig’ beleid over hoe universiteiten met hun toekenningen om mochten gaan, maar dat is inmiddels al flink bijgesteld naar aanleiding van dit soort voorbeelden.
Maar toch, wat doe je als voorlichter op Twitter dan met zo’n Tweet? Vanuit je eigen persoonlijke account – waarop staat dat je wetenschapsvoorlichter TU Delft bent – kun je natuurlijk van harte feliciteren (toch?), maar vanuit de corporate account? En hoe snel na zoiets moet het officiële nieuwsberichtje op de site staan?

@Roelspruit van bureau TamTam: ‘we gaan een iPad / Tablet magazine voor de TU Delft maken!’

Geweldig nieuws natuurlijk, maar hadden we dit via de betreffende universiteitskrant TU Delta al gehoord? Nee dus. En zouden we vanuit ‘interne communicatie’ dit niet liever zelf een beetje feestelijk hebben willen aankondigen? Moment weg (of overschat ik Twitter nu heel erg?).

@tomverhoeff twitterde na een interne bijeenkomst van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) en ruim voor het verschijnen van het berichtje op de TU-site en andere officiële TU-nieuwskanalen: ‘Het mag nu officieel gezegd worden, Rob Fastenau wordt de nieuwe decaan van faculteit EWI’.
Het persbericht was natuurlijk wel al klaar, maar je wacht als voorlichter met extern aankondigen toch even tot na de interne EWI-bijeenkomst. Je moet dus tegenwoordig nog scherper timen, wil je als eerste met nieuws komen (en hoe belangrijk is dat eigenlijk nog?).

Eredoctoraat
Iets langer geleden ging de bekendmaking van het eredoctoraat voor prof. Sugata Mitra (TU Delft Dies 2011) via de blog van de onvolprezen TU Delft ICT-medewerker Willem van Valkenburg, en niet via een officiële persaankondiging van de TU Delft. Het positieve nieuws (want het was ook gewoon leuk nieuws) ging vervolgens heel snel via Twitter de wereld rond, nog voordat de datum van de Dies ook maar op de agenda van de TU stond. Ook hier de vraag: doe je dan meteen maar mee vanuit je persoonlijke Twitteraccount en/of het corporate account, of wacht je toch liever even tot je een officieel berichtje op de corporate website hebt, zelfs al is dat een paar dagen later na het weekend?

Shut up, stop whining
Nieuws gaat dus inderdaad gewoon snel rond op Twitter en soms – steeds vaker – voordat we iets met de officiële communicatie – bestaat dat dan nog? – hebben kunnen doen. Het lijkt me een werkelijkheid waar we mee moeten leren leven, en waar we gewoon mee moeten leren omgaan. Is zeggen dat we ook ‘erin mee moeten gaan’ te veel gezegd? Hoeveel regie heb/wil je nog? <insert discussiemogelijkheid here>.

Het betekent in ieder geval dat je als voorlichter weet moet hebben van deze nieuwe dynamiek, er ook middenin zou moeten zitten, en gewoon meedoen waar mogelijk. Dus, aan alle voorlichters, voor zover nog niet 2.0: Shut up, stop whining and get a (social media) life! (vrij naar Larry Winget)

Be Sociable, Share!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • StumbleUpon
 • Delicious
 • Google Reader
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks

4 thoughts on “Twitter gaat sneller dan voorlichters…

 1. @saskia Eens dat het plaatsen van nieuws wellicht sneller kan. Maar van bijstellen achteraf ben ik minder gecharmeerd.
  Onze (pers)berichten worden best vaak integraal overgenomen op allerlei blogs en nieuwssites. Ik heb heel graag dat de info daar ook gewoon meteen goed staat, en niet dat je achteraf nog ‘s moet gaan laten bijstellen.
  Bovendien: we hebben een goede naam als betrouwbare nieuwsbron (net als alle universiteiten trouwens, denk ik). Ik zou er huiverig voor zijn dat zomaar weg te geven voor snelheid van reactie. Als je te vaak moet terugkrabbelen, raak je die goede naam kwijt, lijkt me. Dan toch maar wat later op de site.

 2. Mooi verhaal met sterke voorbeelden die illustreren hoe (wetenschaps)communicatie steeds minder beheersbaar wordt en actualiteit en nieuws steeds meer in handen is van de ‘gewone’ mens, ipv de journalist.

  Gelukkig blijven betrouwbare bronnen, die misschien niet zo actueel en real-time, maar wel correct en volledig zijn, nodig. Zolang een gerucht niet bevestigd is door een gerennomeerde nieuwssite of de organisatie zelf, blijft het een gerucht.

  Toch denk ik zeker dat het plaatsen van pers- en nieuwsberichten sneller kan en moet. Zodra er informatie is, deel het. Niet te lang nadenken over details en correctheid, maar in plaats daarvan een artikel updaten als er meer informatie bekend is. Zoals dat op sites als nu.nl overigens al jaren gebeurt…

 3. @willem De lezing van TBM van tevoren was vast snel uitverkocht ook… 😉

  Oh wacht, ik moet natuurlijk vragen waarom ze dat aan jou vroegen, en waarom ze niet via ‘voorlichting’ gingen.

 4. Hoi Roy,

  in het geval van Sugata Mitra ben ik door de organisatoren van TBM gevraagd om hierover te bloggen en twitteren.
  Ik wist het al veel langer…

Leave a Reply

Your email address will not be published.