De Deskundige is dood!

Het is officieel: De Deskundige is nu echt dood. Hij was natuurlijk al op sterven na dood: wie geloofde er nu eigenlijk nog een Deskundige, maar de doodsteek is in de RTL Nieuws-uitzending van dinsdag 8 februari 2011 toegebracht door Alwin Hietbrink, wethouder van de gemeente Bergen. Jammer wel, het was soms best handig, een Deskundige.

Casus: gasopslag in een leeg gasveld in de Bergermeer. Nodig omdat onze eigen gasvoorraad langzaam opraakt en we de piekvraag in de koude winter willen kunnen opvangen. Dat kan door gas te importeren en tijdelijk op te slaan in lege gasvelden. Daarnaast wil Nederland ook internationaal een grote rol gaan spelen als Gasrotonde van Europa. Doen we ook ‘s ambitieus mee.

Maar ja, gasopslag in lege gasvelden, waar hebben we dat eerder gehoord? In Barendrecht ging het om CO2 weliswaar, maar dit is vast ook heel gevaarlijk, en ja hoor, Sieme Niks, bezorgde Bergense burger die nóg wakker ligt van een aardbeving in 2001, ‘alsof er een vrachtwagen tegen je gevel aanrijdt: alles beweegt een beetje…’ vindt de Bergense wethouder Hietbrink aan zijn zijde. Geïnspireerd door zijn Barendrechtse idolen laat deze wethouder in het RTL Nieuws natuurlijk uitgebreid zijn serieuze zorgzaamheid voor zijn medeburgers zien.

Daadkrachtig
Het probleem is blijkbaar dat Deskundigen het er niet over eens zijn of de kans op een aardbeving nou vergroot of juist verkleind zou worden als er weer gas in het veld komt. Tsja, dan moet je daadkrachtig optreden als wethouder van de gemeente Bergen en gewoon zelf een positie innemen. De inkijk die hij dan geeft in hoe gemeentes omgaan met Deskundigen is vervolgens alles-onthullend. Deze quote moet je ook gewoon terugzien op beeld, alleen al omdat hij er ook zo ongelofelijk serieus bij kijkt en voor alle intonaties (het item start op ongeveer 18:45):

‘Wij vinden dan dat je de zorgvuldigheid in acht moet nemen en de veiligheid voorop zou moeten staan, en dan moet je volgens mij luisteren naar de deskundigen die zich zorgen maken over het IN-stabieler worden van het veld.’

Blik open trekken
Met andere woorden: we trekken een blik Deskundigen open, en dan gaan we ‘s even kijken welke Deskundige Mening ons het beste uitkomt (en mocht die er niet meteen tussenzitten, dan kun je als gemeente natuurlijk altijd nog wel ergens een (emeritus) deskundige vinden met alsnog de ‘juiste’ visie, maar dat is een ander verhaal). En ‘veilig’ klinkt natuurlijk altijd goed, en ‘zorgvuldigheid in acht nemen’ had hij echt altijd al voor een camera willen zeggen, dus ja, dan doen we die maar.

Deskundige deskundige?
Hietbrink wil helemaal geen deskundige Deskundige – iemand die weet waar hij/zij het over heeft, Hietbrink wil een Deskundige die zegt wat past bij wat Hietbrink vindt. Want als een Deskundige iets concludeert wat we niet leuk vinden, dan kan het natuurlijk niet waar zijn.
En natuurlijk wisten we allemaal al lang dat dat zo werkt, Barendrecht ligt nog vers genoeg in het geheugen. Crux is dat hij het deze keer gewoon hardop zegt. Bloedserieus, zonder blikken of blozen, de bezorgde NIMBY-wethouder die de zorgvuldigheid in acht neemt.

Met deze quote diskwalificeert hij alle Deskundigen, deskundig of niet. Ik zou in ieder geval geen serieuze Deskundige meer willen zijn voor een gemeente. Da’s pas zorgvuldigheid in acht nemen!
‘t Is dat het allemaal zo tenenkrommend schrijnend en moed-in-de-schoenen-zakkend is, maar anders zou ik afsluiten met iets als ‘lachertje’ of zo.

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • StumbleUpon
  • Delicious
  • Google Reader
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *