#SCIO13: Zo kan het ook: wetenschap rappen

‘Wetenschapscommunicatie’ is er in verschillende vormen, smaken, kleuren en ervaringen, en een van de leukste en vrolijkste vormen die ik tot nog toe ben tegengekomen is de rapvorm van @bababrinkman.

Tijdens de Science Online 2013 conferentie, die van 30 januari t/m 2 februari plaatsvond, was hij een van de plenaire performers (‘spreker’ is echt niet het goed woord). Om maar een tweet te quoten:

The Rap Guide to Evolution ow.ly/hkAMS awesome way to teach evolution!! thx to #scio13 for bringing us @bababrinkman #scienceComm

— StephanieWillenBrown (@JoMCParkLib) February 1, 2013

Er valt verder weinig over te zeggen, kijk/luister zelf maar:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=G6r6POHC8zg]

En wil je weten hoe evolutie nou eigenlijk werkt? Nou, zo:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ROgR3nK6ayk]

 

De #scio13 presentatie van deze Slim Shady of Science kun je ook helemaal terugkijken, om te ervaren hoe een zaal vol overwegend blanke hoogopgeleide science writers en bloggers samen meerappen: ‘I’m a African!’

Be Sociable, Share!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • StumbleUpon
 • Delicious
 • Google Reader
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks

2 thoughts on “#SCIO13: Zo kan het ook: wetenschap rappen

 1. Erg gaaf, Baba Brinkman is zoo cool!

  Maar… het is ook wel weer typisch mijn klacht over ‘wetenschapscommunicatie’. Bedenk even dat Baba gewoon een opdrachtmeneer is die dit soort (geweldige) raps tegen betaling maakt. Wetenschapscommunicatie als corporate ding dus, en uitgedacht op de vergadering door grijze mannen in pakken: ‘Hoe kunnen we de jeugd bereiken? Eh, met.. hoe heten die dingen… wraps, eh, raps?’ Zo is het toch weer gewoon een verkooptechniek, een reclameboodschap.

  Er zijn ook rappers die uit zichzelf rappen over – of nee, mét – kennis van wetenschap. Dat vind ik oneindig veel cooler, omdat die uitstralen: het is ook stoer om te studeren, om wetenschappelijke kennis op te doen, om niets for granted te nemen door jezelf te scholen.

  Denk aan Brainpower (afgestudeerd UvA), maar ken je ook KRS-One, Eyedea, Kool Keith of gewoon Public Enemy? Dat zijn slimme, slimme, slimme gasten die steeds verwijzen naar wetenschappelijke inzichten – gewoon als onderdeel van hun raps, niet als ‘trucje’. Veel waardevollere wetenschapscommunicatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *