Twitteren kan prima zonder smartphone

Ik heb het de laatste tijd wel vaker gehoord van collega’s met Twittervrees: ‘Ik zou best wel met Twitter willen beginnen, maar ik heb geen smartphone’. En dat is werkelijk één van de slechtste excuses die je maar kunt verzinnen.

Lees eerst even de leidraad bij dit stuk, voor je verder gaat: The 46 stages of Twitter. Hou ‘m er maar even naast ook.

De eerste tijd namelijk is Twitter sowieso niet leuk, omdat het allemaal nieuw is, je moet wennen, en je snapt maar niet wat er nou de lol van is, tot stadium 20 zo’n beetje. ‘13. Tell friends you “tried that Twitter thing, but didn’t get it and it’s stupid anyway.”’ Dus deze periode ga je echt wel overleven zonder smartphone.

Als het kwartje dan toch eenmaal gevallen is, kun je prima een of twee keer per dag even via je pc of laptop Twitter controleren op updates. Als het goed is, volg je in het begin toch niet zoveel tweeps, dus die paar keer is echt wel genoeg.

Maar als dat kwartje eenmaal gevallen is, gaat het wel snel: je zit zo op stadium 25.

Ben je eenmaal gewend, dan wordt het wel leuk om een smartphone erbij te halen. Twitteren vanaf een congres ‘28. Attend events with the sole intention of “Tweeting” them.’, of twitteren van een foto van een mooi tafereeltje onderweg is helemaal prima. Hier is het wel even nuttig om een smartphone met camera te hebben.

In de verslavingsstadia daarna is het juist weer jammer dat je een smartphone bij de hand hebt: stadia 30 t/m 35 (en verder eigenlijk) zijn erg herkenbaar voor de gevorderden.

’30. Refresh. Refresh. Refresh. Refresh. Refresh.’

Juist hier zou je de smartphone moeten inleveren, alleen al om jezelf in bescherming te nemen. Je begint ‘s ochtends vroeg op de wc als eerste al met checken van de berichten, en eindigt ’s avonds laat pas als je vanuit bed een laatste weltwusten-twexit-tweet hebt gestuurd naar je volgers.
Je gaat ineens ook hele korte mailtjes sturen met #hastags erin (yes, guilty as charged).
En als je vrienden je iets willen melden doen ze dat niet meer per mail, maar per tweet, want die lees je tenminste (ditto).

Seriously, het duurt dus even voordat je Twitter doorhebt, en dat kan prima zonder smartphone. Daarna is een smartphone heel even een bonus, maar geen noodzakelijke voorwaarde, en dáárna is het eigenlijk alleen maar fijn dat je geen smartphone hebt, want anders word je gek van je Twitterobsessie.

Dus, speciaal voor die collega’s met Twittervrees: Twitter is van het hier en nu, en hier en nu heb je alvast één excuus minder om niet meteen te beginnen.

Be Sociable, Share!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • StumbleUpon
 • Delicious
 • Google Reader
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks

6 thoughts on “Twitteren kan prima zonder smartphone

 1. Pingback: Doe NIET aan social media! | RoyMeijer

 2. Pingback: Doe NIET aan social media! | RoyMeijer

 3. Pingback: Doe NIET aan social media! « wetenschapper20

 4. Pingback: Doe NIET aan social media! | @RoyMeijer

 5. En dan wordt twitteren zo gewoon dat je op een dag dat je het echt heel druk hebt, niet aan twitteren toe komt. Maar, je followers snappen dat wel: kennelijk echt druk vandaag. Helaas mis je dan misschien ook wel een paar leuke/interessante/nuttige tweets. Ach, de wereld draait wel door. Hoewel, het zou wel jammer zijn als je niet die tweet mist die aankondigt dat de wereld zo vergaat 😉 #zouwelwatzijnnatuurlijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *