Over het doel van #NVWTC: van unconference naar Hive Mind

‘Vraagje: wie kent het fenomeen unconference?’ Dit was waarmee ik mijn onderdeel van de Oprichtingsvergadering van de NVWTC begon, op 14/02/2013.
Ik mocht het meer uitgebreid gaan hebben over de missie en doelstellingen van de vereniging met de 45 vertegenwoordigers uit het WTC-veld die naar Museum Boerhaave waren gekomen. Hieronder mijn inleidende verhaal in blogformat.

Unconference
Ik heb zelf net uitgebreid kennis kunnen maken met unconference-stijl sessies, bij Science Online2013. Tijdens die sessies werd door moderators steeds een inleiding op een bepaald thema gegeven, waarna vooral het aanwezige publiek het woord kreeg om te reageren en bij te dragen. Dat ging soms aan de hand van enkele vragen of stellingen, maar vaak genoeg ook door een natuurlijke (gemodereerde) ‘flow’. De informatie – en de energie – die hierbij loskwam was steeds verrassend groot, en de sessies waren vele malen spannender dan een paar kwartier lang passief naar een PowerPointpresentatie kijken.

Kennis delen
Zo’n interactieve opzet werkt vooral heel goed als er veel deskundigen in de zaal aanwezig zijn, die bereid zijn om belangeloos hun kennis en ervaringen te delen, en die waren er bij Science Online meer dan genoeg.
Precies dat gegeven bood mij het eerste bruggetje naar de NVWTC. Wat mij betreft zou dit ook de achterliggende gedachte, grondslag of missie moeten zijn van deze vereniging: om deskundigen op het gebied van WTC bijeen te brengen, die hun kennis en ervaringen delen, om er samen beter uit te komen.

Hive Mind
In een van de vele ScienceOnline 2013 verslagen – ook achteraf wordt er veel gedeeld in deze ScienceOnline-gemeenschap – werd de term ‘Hive Mind’ genoemd, en ook dat beeld zag ik wel voor me: zo’n 450 mensen tegelijk geconcentreerd in een zoemende bijenkorf bezig in Raleigh, North Carolina, samen werkend aan het onderwerp ‘science online’, terwijl de geproduceerde buzz letterlijk de hele wereld over gaat. Je hoefde rond die tijd alleen maar #scio13 te volgen om daar een indruk van te krijgen.
‘Som der delen groter dan…’, je snapt het gevoel hopelijk wel dat ik bij deze metafoor heb. Heel toepasselijk in ieder geval voor wat ik voor ogen zou hebben bij NVWTC(-bijeenkomsten).

Belangeloos
Zo’n Hive Mind of unconference werkt trouwens het best/alleen maar wanneer mensen bereid zijn hun (organisatie-)belangen achter te laten bij de voordeur, en zich in te zetten voor het ‘grote geheel’, precies zoals de wetenschappers, studenten, wetenschapsvoorlichters, -journalisten, -bloggers, etc. dat deden tijdens ScienceOnline2013 voor online wetenschap. Op de badges in Raleigh – en in Leiden –  stonden dan ook geen bedrijfsnamen, alleen naam en twitternaam.

Australian Science Communicators
Dat het in de praktijk lukt om die diverse bloedgroepen bij elkaar te krijgen en er heel veel leuke dingen mee te doen, zie ik regelmatig terug in de activiteiten van de Australische WTC-vereniging Australian Science Communicators – for those who make science accessible (en trouwens ook al steeds meer in onze eigen Platform Wetenschapscommunicatie LinkedIngroep). De Australian Science Communicators organiseerden de World Conference of Science Journalists in Melbourne in 2007, waar ik van de baas bij mocht zijn. Voor mij ligt daar de kiem van iets als een NVWTC, met het idee dat een brede vereniging prima bestaansrecht heeft.
Kopieer en plak, zou ik zeggen.

Missie en doelstellingen NVWT
Tijdens de sessie in Leiden hield ik de missie nog ietwat vaag op het creëren van zo’n Hive Mind van mensen ‘met een verhaal over wetenschap’, om daarna wel wat concreter enkele doelstellingen voor te stellen:

 • we willen WTC-ers bijeen brengen;
 • om kennis te delen, en te verspreiden;
 • maar ook om een collectieve stem uit het ‘werkveld WTC’ te kunnen laten horen, en bij te dragen aan een lange termijn WTC-beleid;
 • daar ook onderzoek naar te doen, en met de inbreng van de WTC-opleidingen en -onderzoeksgroepen in Nederland de uitwisseling tussen theorie en praktijk te versterken;
 • dit alles te stimuleren door het organiseren van bijeenkomsten, activiteiten, forums, prijsvragen, databases, etc.

#NVWTC-unconference
Bovenstaand was tijdens de Oprichtingsvergadering een (te lange inleiding) op het belangrijkste onderdeel: het horen van de reacties van de aanwezigen op deze voorzet. Gelukkig verliep het vervolg van mijn sessie zoals ik had gehoopt: er waren in Leiden alleen maar deskundigen op het gebied van WTC aanwezig en zij waren allen bereid om constructief hun kennis, visie en ervaringen te delen. Kortom: we hadden meteen onze eerste eigen vruchtbare #NVWTC-unconference-sessie te pakken . Lees het complete verslag van de middag voor alle input die we daaruit hebben verkregen.

Volgende stap: Hive Mind.

Be Sociable, Share!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • StumbleUpon
 • Delicious
 • Google Reader
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *