BNR Nieuwsradio Mediazaken over wetenschap en journalistiek

Dat was even schrikken op donderdagochtend de 16e mei: deze keer werd ik door een redactie gevraagd of ik zelf wilde ‘optreden’. De volgende dag waren opnames van BNR Nieuwsradio’s Mediazaken, voor de uitzending van de maandag daarop – 2e Pinksterdag. En of ik – gezien het onderwerp – dus in het panel wilde plaatsnemen, naast Wiskundemeisje Ionica Smeets en wetenschapsjournalist Hans van Maanen. Waar ik meestal – soms na wat zoekwerk – veilig een vraag snel kan doorgeven aan een wetenschapper, moest ik nu zelf aan de bak.

Nu geef ik de laatste tijd weer wat meer regelmatig mediatrainingen, waarin ik samen met collega @MichelvanBaal uitleg wat je allemaal moet doen in dat soort situaties, maar dat was tot nu toe toch wel redelijk vanuit de theorie, mijn interviewervaring als ondervraagde is zeer beperkt. Bedenktijd vragen, voorbereiden, hoe zat het ook alweer…?

Na wat ruggespraak met de collega’s heb ik besloten dat ik dit wel kon doen, niet alleen inhoudelijk, maar ook voor de praktijkervaring. Dat puntje voorbereiding bleek zeker wel nodig, want bij de voorbereidende vragen bleek al dat mijn antwoorden standaard aan de veel te lange kant zijn – dat wist ik eigenlijk wel, nu weer bevestiging daarvan.

Een groot deel van de rest van de dag ben ik daar dus mee bezig geweest, die voorbereiding. Leuke discussies met de collega’s ook; het brengt wat teweeg, zo’n verzoek.
Het lijkt op de spanning voor een presentatie aan vreemd publiek; en dat is ergens natuurlijk ook wel waar het op neer komt, al ligt bij een panel/interview de regie niet in je eigen handen. Je zult dus de nodige slides in reserve moeten hebben.

Bij BNR Nieuwsradio zelf in Amsterdam op vrijdag was het wachtend in de lobby op de regie al gezellig met de panelleden, en dat hielp mee om de spanning te drukken. Het uiteindelijke resultaat is hier te beluisteren. Veel te kort eigenlijk voor zo’n leuk onderwerp, we hadden nog veel langer door kunnen gaan; ik had nog wel een paar kantjes over… 😉

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • StumbleUpon
  • Delicious
  • Google Reader
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *