Dilemmaatje over berichtgeving over nominaties

Op een schaal van ‘niets aan de hand’ tot ‘wereldschokkend’ scoort onderstaand dilemmaatje misschien niet eens een magere voldoende, maar ik zit er wel een beetje mee. Wat te doen met berichtgeving rondom nominaties voor prijzen? Een nieuwsbericht (plaatsen we op de website) over een nominatie is best de moeite waard, en bovendien een mooie opmaat voor het persbericht (sturen we naar de media) over het uiteindelijke winnen van de prijs (plus kans op twee keer scoren). Maar wat als je de prijs nu niet wint?

Tamtam vooraf
Concrete aanleiding voor de vraag is de nominatie voor de European Inventor Award voor Nereda waterzuiveringstechnologie eerder dit jaar. Het European Patent Office (EPO – kijken of deze als tag me wat extra bezoekers oplevert…) wilde wel wat tamtam rondom de uitreiking, dus was druk bezig met bestoken van media en betrokken voorlichters om daarbij te helpen. Aangezien het om een mooie prijs leek te gaan, wilde ik dat wel.

Verwachtingen
Groot voordeel van zo’n nominatiebericht is dat je het team/onderwerp in kwestie alvast onder de (media)aandacht kunt brengen. Zelfs al wint het team de prijs uiteindelijk niet, dan heb je dat toch maar mooi in de zak. En wint men de prijs wel, dan heb je het voorwerk al gedaan en kun je het jubelbericht kort houden en snel versturen met verwijzing naar het uitgebreide nominatieachtergrondstuk. Dat was stiekem natuurlijk het scenario in mijn hoofd in deze casus. Maar je schept verwachtingen. Als het team uiteindelijk niet wint – zoals het geval met de EPO Award – hoe ga je dat dan wereldkundig maken?

Niet gewonnen
Een nieuwsbericht op de website met als kop ‘Team wint prijs toch niet’ gaat ‘m niet worden. En helemaal niets melden – zoals nu gebeurd is – voelt wat mij betreft toch onaf. Je bent een verhaal begonnen, maar laat de afloop niet officieel weten. Een mogelijke oplossing: een update toevoegen in het nominatiebericht en een link naar de uiteindelijke uitkomst. Lijkt mij een charmante tussenweg (maar waarom heb ik dat dan nog niet gedaan –  zin/tijd/gelegenheid?). Of misschien toch maar helemaal geen berichten opstellen over nominaties, dan heb je dit dilemmaatje ook niet. Of doe ik gewoon te moeilijk?

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • StumbleUpon
  • Delicious
  • Google Reader
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *